Een smarthome van niveau

Hoe slim is slim? Wat mij betreft bestaan er verschillende niveaus van smarthomes en  automatisering, elk met hun eigen kenmerken en complexiteit:

  1. Handmatig: de standaard schakelaar in elk huis. 
  2. Verbonden: de schakelaar is nu op afstand te bedienen met een app of afstandsbedining. 
  3. Automatisch: de schakelaar gaat aan en uit op vaste tijdstippen of de stand van de zon. 
  4. Autonoom: een gebeurtenis in huis, bepaald een of meerdere opvolgende acties. Een tandenborstel gebruiken na 22:00 zorgt er voor dat alle lampen, speakers uit gaan en de sloten en gordijnen dicht. 

Natuurlijk verschilt het per persoon en huishouden wat je behoefte is. Een lamp op afstand bestuurbaar maken is natuurlijk al erg handig, maar je moet nog wel altijd zelf op een knop drukken, je hebt hem alleen verplaatst. Stel je doet dat met al je slimme apparaten, en je hebt voor alles er een app bij dan ben je straks ook nog je knop kwijt:

 

– Handmatige bediening: Apparaten worden handmatig bediend via apps of fysieke schakelaars.
– Eenvoudige automatiseringen: Basisregels zoals het inschakelen van lichten op een bepaald tijdstip.

2. Geavanceerde automatisering:

3. Intelligente automatisering:
– Machine learning en AI: Het systeem leert van je gewoonten en past zich automatisch aan. Bijvoorbeeld, het aanpassen van de thermostaat op basis van je dagelijkse routine.
– Integratie met stemassistenten: Apparaten kunnen worden bediend via spraakopdrachten met behulp van assistenten zoals Google Assistant, Alexa of Siri.

4. Volledig autonome systemen:
– Zelfdenkende systemen: Apparaten communiceren en werken zelfstandig samen zonder dat je handmatige input nodig hebt. Ze reageren op omgevingsfactoren zoals temperatuur, licht en aanwezigheid².
– Veiligheid en privacy: Deze systemen werken vaak zonder cloudverbinding om je gegevens veilig te houden².

Elk niveau biedt verschillende voordelen en kan worden aangepast aan je specifieke behoeften en technische expertise. Heb je al een smarthome systeem, of ben je van plan er een te installeren?