Een nieuwe start?

Een smarthome kan je leven een stuk gemakkelijker en efficiënter maken! Hier zijn een paar dingen om vooraf rekening mee te houden:

  1. Doelen en behoeften: Bepaal vooraf wat je wilt bereiken, en voor wie! Wil je meer veiligheid, energiebesparing, gemak, of een combinatie hiervan? En wanneer je iets maakt wat alleen jijzelf gaaf vindt, gaat niemand het gebruiken. Het mooiste is wanneer je een irritatie van je partner kan oplossen: de deur vergeten op slot te doen? Automatiseer het voor een veilig gevoel.
  2. Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de apparaten die je kiest compatibel zijn met elkaar en met je bestaande systemen. Het is handig om te kiezen voor een centraal platform en protocol (taal om met elkaar te kunnen communiceren) Zelf gebruik ik Home-Assistant en Matter.
    1. Platform: Ik wil voorkomen dat ik “vast” kom te zitten in een ecosysteem van google / apple / amazon, dus gebruik een opensource pakket wat door een grote club mensen samen ontwikkeld wordt, de software is gratis en wordt goed ontwikkeld en onderhouden: Home Assistant
    2. Protocol: hier kan ik een heel epistel over schrijven, de korte versie: Matter over Wifi is het minst ingrijpend. Het combineert de sterke punten van Zigbee/Zwave, maar dan over een al bestaand wifi netwerk. Zo voorkom je dat je 3 soorten netwerken door elkaar heen hebt stralen in je huis. Infrarood, Bluetooth en RadioFreqeuncy raad ik af. Bereik is slecht, en het werkt maar 1 kant op, je krijgt geen feedback of je commando gelukt is (klik aan klik uit)
    3. Stroomvoorziening: onthoud, elke gadget met een zender heeft ook stroom nodig. Wanneer je je standaard gloeilamp vervangt voor een slimme, maar niks aan de schakelaar doet, heeft je lamp geen stroom meer wanneer je de schakelaar omzet, en kan hij dus niks meer. Klinkt niet echt slim. Zonder permanente stroomvoorziening, op een accu kan, maar wees je bewust dat je dan elke X weken of maanden de accu moet opladen of vervangen. Je hebt er nu extra taken bij gekregen in je huishouden in plaats van minder. Wanneer je de kans hebt, breng extra stroompunten aan ook hoger op een muur (camera’s, gordijn motor, raambekleding, kamersensoren).
    4. Gebruiksvriendelijkheid: Wandschakelaars onklaar maken heeft niks met slim te maken, je maakt eerder minder mogelijk en frustreert iemand die op bezoek komt en jouw huis niet kent. Zorg ervoor dat mogelijkheden toevoegt en niet wegneemt. In het geval van een lamp wil je dat de wandschakelaar blijft werken, je de app toevoegt en eventueel een spraak assistent.
  3. Netwerk: Een stabiel en sterk Wi-Fi-netwerk is cruciaal. Overweeg het gebruik van een mesh-netwerk om ervoor te zorgen dat je hele huis goed gedekt is. Persoonlijk groot fan van de unifi serie van Ubiquity. 1 centrale switch in je meterkast en een access point per verdieping. De kwaliteit van de spullen is goed, meer dan genoeg opties, en erg prettig: netwerk segmentatie. Een los netwerk voor je smarthome is erg verstandig.
  4. Beveiliging: Hou alles lokaal wat kan, koppel zo min mogelijk direct aan het internet, dan voorkom je dat iemand uit azie zo vriendelijk is om je lichten en muziek voor je te bedienen. Best practice: Alle gadgets aansluiten op home-assistant in een eigen netwerk. Alleen de relevante integraties koppelen met het internet. Eigen camera’s bijvoorbeeld kan lokaal laten werken op je eigen netwerk, zonder dat ze in verbinding staan met internet.
  5. Start met een plan: en een plattegrond, als je weet wie wat allemaal zou willen hebben, begin klein, begin klein, begin klein. Waarom? Elke integratie gaat het mogelijk maken om de bestaande integraties te kunnen beïnvloeden. De lamp in de woonkamer kan 1x blauw knipperen wanneer de wasmachine klaar is. Elke integratie die je toevoegt gaat meer mogelijk maken. Wanneer ik ‘na een borrel ’s avonds laat thuis kom, gaat onze buitenverlichting 10 min aan, de gordijnen open, deur van het slot, binnen een paar kleine lampjes aan, om alles na 10 minuten weer in de originele stand terug te laten keren.
  6. Budget vs Gebruiksgemak: Er zijn een hoop clubs die hier hun boterham mee verdienen, wel makkelijk, maar duur. Een voorbeeld: zelf een beweging/temperatuur/luchtkwaliteit sensor solderen kost me $5, via AEOTEC kan ik $60 afrekenen. Nu  vind ik het leuk om zelf de soldeerbout te pakken, maar niet iedereen heeft dat 😉
  7. Nieuwe gadgets uitzoeken: maak het jezelf eenvoudig, kijk vooraf of er al een standaard koppeling is met je smarthome platform. In het geval van Home-Assistant kan je dat hier zien: Integrations – Home Assistant

Direct zelf starten? Ik verkoop een start setje bestaande uit een home assistant green + matter zender voor €200,-